2022 Berg kirke (Halden): ÅRET

Kunst mot Allehelgen 13.10-6.11.22
Året (2022) utstilt i Blåstua (kirkerommet stengt grunnet strømsparing)
Artist talk og samtale 13.10

Året (2022) (foto: Jiri Havran)

Materiale
Året består av 52 mobilbilder tatt hver søndag morgen ca. kl. 09 på Østre brygge (Brønnøya) gjennom ett år (1. desember 2019- 22. november 2020). Bildene er montert kronologisk, hengende i svært tynn ståltråd fra spinkle einerkvister som er festet til et dobbelt sett 3 mm galvanisert ståltråd. Helheten danner en sinusbølge på 3 m, der jul og nyttår er toppunkt.

Konsept
Året avslutter Sorgprosjekt (2018-22) som bearbeider tapet av ektefelle. Arbeidet undersøker tid. Hvordan kan tid fremstilles? Kan tiden fastholdes? Hvordan ser et år ut?

Møtet med døden endret min opplevelse av tid. Tiden sto nesten stille. Det var vanskelig å gå til steder vi hadde vært sammen. For å ta tilbake stranden dit vi pleide gå hver søndag morgen, begynte jeg å fotografere bryggen der min mann ikke lenger står. Jeg bestemte meg for å ta ett bilde samme sted til samme tid i ett år for å forsøke å gripe tiden, konkretisere den, holde den fast.

Gjennomføring og resultat
Fotograferingen var strevsom å gjennomføre. Bildene fastholder minnet om årets 52 uker og kan presenteres på ulike måter der året synliggjøres som en konkret størrelse.

Året ble laget i 2022, to år etter selve fotograferingen. Jeg har nærmet meg bildene med en slags ærefrykt og respekt for det de representerer: min innsats for å ta dem, søndagen som har vært, tiden og livet som har gått. Her brukes fremkalte bilder, 52 x 2, først limt sammen slik at året kan skues både forfra og bakfra. Bildene henger i syltynn metalltråd på einerkvister som er montert på tykkere galvanisert ståltråd, formet som en sinusbølge. Objektet er skjørt og sårbart, det representerer et utsnitt av tiden som bølgende fortsetter.

Prosjektet er også en væravlesning, vinteren var mild, våren solrik, sommeren grå og våt, og høsten variert.

This entry was posted in Presentasjon/Presentation, Utstilling. Bookmark the permalink.